Kedvenc kockázott bacon receptjeim

A kockázott bacon egy mumus?

Az előkészített húsokra, így a kockázott baconre is mumusként tekintenek páran. Pedig nagyon hálásak vagyunk neki, amikor egy hosszú nap után még főznünk kell otthon, s ehhez csak a serpenyőbe kell dobni minden hozzávalót. A kockázott bacon igazi aduász az ilyen napokra, s nagyon finom, ugyanakkor rendkívül egyszerű ételekhez lehet felhasználni, mint alapanyagot. Édesapám szemében boszorkányság előre feldarabolt húsokat emlegetni, így amikor átjönnek hozzánk vendégségbe, sose avatjuk be ebbe a titokba. A bacon az egyik kedvenc hozzávalónk. Tudom, szinte mindenre ezt mondom, mert imádjuk az ételeket, de ő magasan kiemelkedik a többi közül. Szinte bármilyen hétköznapi ételt fel lehet vele dobni. Mire is gondolok? Nézzük az egyik nagy kedvencünket, a spagetti carbonarát.

Spaghetti Alla Carbonara kockázott bacon hozzáadásával

Engem is meglepett, amikor először nézelődtem az eredeti, olasz receptek között és szembesültem azzal, hogy az alaprecept köszönőviszonyba sincs azzal, amit eddig ettünk. Tejszín helyett tojással készül a szósz, s nagyon fontos összetevője a lepirított kockázott bacon. Mindezt pedig reszelt parmezánnal koronázzák meg. A recept nagyon egyszerű, ugyanakkor trükkös is. Gyorsan kell dolgoznunk a tojással, nehogy rántotta legyen belőle. Ehhez a következő hozzávalókra lesz szükségünk:

  • 500 g spagetti
  • 2 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg parmezán
  • 25 dkg kockázott bacon
  • bors

Az ételünk mindössze húsz perc alatt elkészíthető, és mindenki imádni fogja. Először is tegyük fel a tésztát enyhén sós vízbe főni. Amíg fő a tésztánk, pirítsuk le a kockázott bacont. A szalonnából kisült zsírt semmiképpen se öntsük le, ez is fontos alapját fogja képezni a szószunknak. Ha a tésztánk elkészült, adjunk egy kis főzőlevet a szalonnához, majd tegyük hozzá a tésztát is, és alaposan melegítsük össze a kettőt, hogy a szalonna kisült zsírja befedje a tésztánkat. Amíg melegszik az eddig elkészített ételünk, addig verjük fel a tojásokat, majd, amikor már a tésztát fedi a baconből kisült zsír, öntsük nyakon a tojásos lével, és gyors mozdulatokkal forgassuk össze úgy, hogy a tojás még ne kezdjen el megsülni. Készen is vagyunk! Mehet rá a parmezán, jó étvágyat!

Kockázott bacon és sajt, avagy tejszínes baconos penne

Nagyon egyszerű recept a nagyon hosszú napokra. Ráadásul sütőben készítjük el a javát, így nem kell felette állnunk. A mi dolgunk csak az előkészítés és utána az étel élvezése. Az ilyen receptekért különösen hálás vagyok, mert nagyon sok időt spórolhatunk meg vele, és ha arról van szó, akkor akár a párom is eltudja készíteni a számunkra. Sőt kimondottan szeretem, ha az övé kerül az asztalra, mert valahogy a tésztaételek neki jobban mennek, mint nekem. Én mindig túlságosan hamar leöntöm róla a vizet. A tészta nem puhul meg kellőképpen, mert attól félek, hogy szétfőzöm. Amikor mégis én vagyok a soros, akkor kóstoltatom vele.

  • 30 dkg penne
  • 30 dkg kockázott bacon
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • bors
  • petrezselyem
  • parmezán sajt

Először is pirítsuk le a kockázott bacont (ha épp nincs otthon, rendelhetsz a Chefmarket webáruházból: https://chefmarket.hu/termek/860/bacon-kockazott-1kg-tamasi), majd adjuk hozzá az összepréselt fokhagymát. Nem kell sokáig pirítanunk, mert a fokhagymának nem tesz jót. Amint megérezzük az illatát, öntsük fel tejszínnel, reszeljük bele a sajtot és hagyjuk, amíg fel nem rottyan. Ezután hozzáadjuk a petrezselymet (ízlés szerinti mennyiséget), és a tésztával is összeforgatjuk. Tepsibe rakjuk és reszelt sajttal megszórjuk, 200-220fokon sütjük kb. 10-15 perc alatt! Ha kész akkor kivesszük a sütőből és a tetejére is szórunk petrezselymet. Mindenki garantáltan imádni fogja.

Kockázott bacon csirke

A töltött húsok nagyon laktatóak, és új ízélményt adnak az egyszerű rántotthúsnak. Persze imádjuk a rántott húst, mert az minden ebédnél és vacsoránál megállja a helyét, de ha éppen többre vágyunk, akkor némi kockázott bacon és hagyma hozzáadásával egy teljesen új étel készíthető el. Mire van szükségünk hozzá? Lássuk:

  • 1,5 kg csirkemell
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 g kockázott bacon
  • bors
  • 3-4 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • liszt
  • olaj (inkább olíva- mint étolaj)

A csirkemellet bemetsszük, hogy egy zsebet kapjunk. Ebbe megy majd bele a töltelék. Vékonyan megsózzuk, megborsozzuk mindkét oldalát, majd hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek összeérhessenek. Addig foglalkozzunk a töltelékünkkel: pirítsuk le a kockázott bacont a felaprított hagymával. Töltsük meg a zsebeket, és hajtsuk be a hús széleit. Ha nincs ebben kellő gyakorlatunk, akkor használjunk fogpiszkálót vagy hústűt. Gyakorlottabbaknak elegendő a panír. Ha ügyesek vagyunk, akkor mindössze az is összetartja a kockázott baconnel töltött csirkemellet. Miután ezzel megvagyunk, panírozzuk be őket és mehetnek bő olajba. Lassabban kell őket sütni, mint egy hagyományos rántott húst, mert vastagabbak, de mikor már látjuk, hogy szép aranybarna mindkét oldaluk, készen is vagyunk. Bármilyen körettel tálalható.