Út mindenhova

Út mindenhova

This content shows Simple View

Bemutatkozás

A Balmazújvárosi Környezetvédelmi Csoport (BaKCso) Egyesület 2001 októberében alakult civil szervezet.
Célunk, hogy Balmazújvároson és környékén közhasznú tevékenységet folytassunk a környezet- és természetvédelem, nevelés-oktatás, ismeretterjesztés és kutatás terén.
Feladatunknak érezzük, hogy felhívjuk az emberek, a lakosság figyelmét arra, hogy a mai világban fontos a minket körülvevő környezet és természet épsége, környezettudatosság, fenntartható fejlődés és gazdálkodás.

Egyesületünk a természet és az ember harmonikus együttélésének megteremtése érdekében tevékenykedik. Munkánk során a madarászkirándulások és túrák szervezése mellett egyre több figyelmet fordítunk más programok lebonyolítására és a környezeti nevelési tevékenység kibontakoztatására. Az utóbbi években egyre inkább teret nyertek a környezetvédelmi tevékenységek egyes formái is, mint például a rendszeres szemétszedési akció, illegális hulladéklerakók felszámolása, szelektív hulladékgyűjtés. A környezeti nevelés keretein belül környezetvédelmi és madarász szakköröket, természetvédelmi és hagyományőrző táborokat, csapatépítő tréningeket szervezünk.

bakcso

 

Egyesületünkben 2007-től három új tagszervezet is megkezdte működését. A Balmazújvárosi Ifjúsági Madarász Kör (BIMK) tagjai aktív természetvédelmi, ezen belül kifejezetten madárvédelmi tevékenységet folytatnak. Munkájuk részét képezi a madárodúk, ülőfák kihelyezése, téli madáretetők kialakítása, valamint madártani megfigyelések és kutatások. A Balmaz Hagyományőrző Íjászkör (BHIK) főként a X. századi hagyományokkal foglalkozik, úgymint íjászat, tradicionális harcművészet (baranta), történelmi ételek és életmód, kézművesség (bőrözés, nemezelés). A Néprajzi Kör célja, hogy a Balmazújvárosi kistérségben és annak közvetlen természeti környezetében fellelhető néprajzi, társadalmi és művészettörténeti kulturális értékeket, valamint az épített örökség még meglévő emlékeit feltárja és gondozza.
Tevékenységünk során az együttműködés és a partnerség elvét követjük, melynek révén számos önkormányzattal, civil szervezettel, szövetséggel állunk kiváló szakmai kapcsolatban.

top