Covid teszt: amit tud, és amit nem

Covid teszt: érdemes megcsináltatni?

2020-ban az életünk másról se szólt, mint a SARS CoV-2 vírus okozta világjárványról, hiszen ez a helyzet nem csak egészségügyi kockázattal jár, hanem teljesen átformálta a mindennapjainkat. A Covid-19 sajnos az újév beköszöntével sem intett búcsút nekünk, bár a vakcina gyártás és oltás már folyamatban van. A koronavírus nem csak azért veszélyes, mert rendkívül súlyos szövődményekkel jár, hanem mert bizonyos esetekben a fertőzöttek tünetmentesek, és tudatukon kívül adják tovább a vírust embertársainknak – akiknél lehet, hogy súlyos szövődményekhez vezet majd. Természetesen a teljes izoláció nem megoldás – életkörülményeink nem teszik lehetővé. Az előírások szigorú betartásán kívül dönthetünk Covid teszt mellett. A probléma ezzel az, hogy a legtöbb Covid teszt térítéses, s igen drága. Mégis ez az egyetlen biztos módja annak, hogy megtudjuk fertőzöttek vagyunk-e, illetve átestünk-e a fertőzésen.

A különböző tesztelési módok különböző módon zajlanak és eltérő érzékenységűek. Jelenleg hazánkban a háziorvos által elrendelt teszt az úgynevezett PCR teszt, de ezen kívül még létezik antigén vizsgálat is. Míg az előbbi Covid teszt az aktuális fertőzöttséget állapítja meg, addig a másik arról ad tájékoztatást, átestünk-e már a fertőzésen.

Covid teszt: melyik mire való?

A PCR tesztről már mindenki hallhatott. A vírus RNS kimutatására épül, vagyis az az orr-vagy szájgaratüreg nyálkahártyájáról vett mintából a vírus örökítő anyagát polimeráz láncreakcióval ismerik fel. Ez a jelenlegi legjobb és legnagyobb érzékenységű vizsgálati módszer, amely az aktuális fertőzöttséget mutatja ki csaknem 100%-os megbízhatósággal. A vizsgálat hitelessége azonban függ a betegség fázisától és a vizsgálatot megelőző előírások betartásától is. Ha a betegség túl korai szakaszában kerül sor a mintavételre, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy pontos adatot látunk. Az ideális időpont a mintavételre a 3-5. nap. A kiértékelés soklépéses, laboratóriumi közegben tartozik, s már a mintavételhez is szaktudás szükséges. A kiértékelésre 24-48 óra szükséges. Összetettsége miatt ez a legdrágább vizsgálati módszer. Mindenkinek ajánlott elvégezni. Családok, közösségek, munkáltatók részére is javasolt, mert így a fertőzött személyek időben elkülöníthetők, s szükség esetén még a betegség korai szakaszában kezelhetők. Ezáltal a közösségen belül megakadályozható, lassítható a vírus terjedése is. Egyes orvosi beavatkozások előtt kötelező a PCR vizsgálat, mert csak negatív teszt esetén kezdődhet meg a procedúra. A tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutató betegek felső légúti mintái 8 napon keresztül is pozitívak maradhatnak.

Másik Covid teszt a rapid antigén teszt, amely a S-proteinjét mutatja ki. Kevésbé érzékeny, mint a PCR teszt, ezért negatív eredmény esetén javasolni szokták a RT-PCR vizsgálatot is. Nagyobb tömegek teszteléséhez azonban ez a legjobb módszer, ezért iskoláknál, óvodáknál, intézményeknél bevett gyakorlat a használata.

Léteznek úgynevezett szerológiai vizsgálatok is, amelyek a vérben található specifikus IgG antitestek kimutatásán alapszik. Ezek a tesztek nem alkalmasak arra, hogy az aktuális fertőzöttséget megállapítsa, viszont igazolja a korábbi fertőzöttséget. A szerológiai tesztek ugyanis a SARS-CoV-2 vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatják ki vérmintából, azaz a vizsgált személy fertőzésre adott immunválaszáról adnak képet. Azonban ezek a tesztek a fertőzést követően, amikor még nem indult meg a beteg szervezetében az ellenanyag termelés, 10-14 napos intervallumban negatív értéket adnak, így nem alkalmasak a fertőzés kimutatására a betegség korai szakaszában. Mivel néhány esetben a koronavírus nem okoz tüneteket, nehéz pontosan megmondani, mi is túlvagyunk-e rajta. Amennyiben a tesztelés pozitív eredményt hoz, szükségtelenné teszi a PCR vizsgálatot. Hasznos képet kaphatunk arról, hogyan állunk a vírussal, ha épp közösségbe való visszatérés, munkába való visszatérés előtt állunk, s nem vagyunk biztosak abban, biztonságos-e.

Covid teszt: megbízható az eredmény?

Az Covid teszteredmény nagyban függ a vizsgálat időpontjától és attól, betartottuk-e a mintavétel előtti előírásokat. Ha nem tartjuk be az előírásokat, az befolyásolhatja a teszt hitelességét, ami akár a teszt megismétlésének szükségességéhez vezethet. A tesztek pozitív eredmény esetén sem bizonyítanak hosszú távú védelmet a vírus ellen. Jelenleg az általánosan elfogadott tény az, hogy az immunitás nem marad fenn hosszútávon, ezért esélyes az újrafertőzöttség, s az újabb tesztek elvégzésé is szükséges lehet.

Covid teszt: hogyan tovább?

Pozitív Covid teszt esetén, amennyiben PCR tesztről van szó, kötelező karantént írnak elő. Ez jelenleg 10 napos izolációt jelent, amely vonatkozhat a beteggel egy háztartásban élőkre is. Előfordul azonban olyan is, amikor csak a fertőzött személynél rendelik el.