Út mindenhova

Út mindenhova

This content shows Simple View

Az Internetfüggőség

Internet. Az egyik legjobb, legtöbb lehetőséget nyújtó találmány hosszú évtizedek óta. Nélkülözhetetlen a kapcsolattartáshoz, a tanuláshoz, a munkához, s szinte már az ismerkedéshez is. Azonban mint minden örömet okozó találmányra, az Internetre is igaz a mondás; jóból is megárt a sok.

Az Internet hazánkban is hosszú évek óta elérhető. Az egyre csökkenő tarifák, a techinka fejlődése pedig segít abban, hogy minden otthonba eljuthasson a világháló. A gyerekek billentyűzettel a kezükben nőnek fel, s az idősebb korosztály tagjai is lassacskán felfedezik az Internet nyújtotta számtalan előnyt, kényelmet, s lehetőséget. Ma már egy lépést sem kell tennünk ahhoz, hogy új ismeretséget kössünk, vagy éppen vásároljunk. Az Online szolgáltatások az élet szinte minden területére kiterjednek a partnerközvetítéstől a teljeskörű ügyintézésig.

Az Internet terjeszkedése

  A világháló, mely kezdetben csak katonai célokat szolgált, egyre inkább ismertté vált, s ezzel együtt megnőtt az igény is az új szolgáltatásra, mely még több kényelmet biztosít. Az Internet gyors fejlődése, s az egyre növekvő lehetőségek száma a felhasználás mértékét is drasztikusan növelte. Két év alatt mintegy háromszorosára nőtt a felhasználók száma, akik igényelték a gyorsabb kapcsolatot, a szélesebb körű szolgáltatást.

  Az Internet kezdetben csak hasznos információforrásnak bizonyult, később azonban felváltotta a postai levelezést, a hagyományos vásárlást, s hirdetési módszereket. Ma már szinte mindent megtalálhatunk a világhálón, ami korábban csak személyes találkozás során volt lehetséges.

Vonzerő és veszély

Az Internet teljes mértékben kiszolgálja az embert. Egy csekély befektetéssel bárki igénybe veheti, s többé az utcára sem kell kilépnie, hogy megszerezze mindazt, amire vágyik. Ez a lehetőség azonban veszélyt is rejt magában; az elmagányosodás veszélyét. Bármennyi barátot is szerzünk, a távkapcsolatok nem helyettesíthetik a kézzel fogható jelenlétet, a közös élményeket, melyek elvesztéséért az Internet nem kárpótolhat minket.

  Az elszigetelődés, az emberi kapcsolatok hiánya mellett azonban más veszélyek is rejlenek a világhálón. Közvetlen kapcsolat hiányában bárki azt állít magáról, amit jónak tart, ezért az Internet egyben a félrevezetés, a csalódások színtere is lehet. Nem csak a téves munkaajánlatok, a félrevezető álláshirdetések, de a párkeresés és a vásárlás is rejt némi kockázatot magában.

A függőség kialakulása

Hazánkban csupán a lakosság kis hányada engedheti meg magának, hogy otthonában is éljen az Internet adta lehetőségekkel. Éppen ezért hazánkban a nyugati államokhoz képest rendkívül alacsony a függők száma. A netfüggőség azonban legalább olyan komoly és kezelendő probléma, mint bármely más ismert szenvedélybetegség.

  Első lépésként az internetező egyre több időt tölt a világhálón. Ha munkahelyén tud csak Internethez jutni, képes csupán ezért túlórákat vállalni. A köztes időben levert, kedvtelen lehet. Előfordulhat, hogy a családi kasszát is megrövidíti azért, hogy minél több, az Internetezés élményét javító eszközt vásároljon.

Később már nem csak az anyagiak, s hangulata látja kárát a szenvedélybetegségnek. Előbb-utóbb elfordul régi barátaitól, elhanyagolja családját, s a környezetében élőket. Minden idejét az általa kialakított virtuális világnak szenteli. Egy idő után romlik a teljesítménye, szinte a nap huszonnégy órájában csak szenvedélyére gondol, ha nem jut számítógép közelbe ingerült, vagy levert, esetenként pedig még agresszív is lehet.

A függőség jelei:

  • Az Internetfüggő mindig több időt tölt a monitor előtt, mint azt korábban elhatározta
  • Ha nem jut fel egy ideig a világhálóra, ingerültté, vagy levertté válik
  • Lassan már az ebédet sem családi körben, hanem a monitor előtt fogyasztja el
  • A Netfüggő könnyen elveszíti az időérzékét, ha leül a monitor elé, az órák is csak perceknek tűnnek
  • Környezetét, családját és barátait teljesen elhanyagolja

A függőség legtöbb esetben nem fizikai, tehát nem maga az Internet nyújtotta előny (olcsóbb levelezés, könnyebb információgyűjtés) okoz örömet a netfüggőknek, hanem maga a virtuális világ, amelynek maga is részese lehet. A világhálón könnyebb új barátokat szerezni, egy elképzelt életet kialakítani. Nincsenek kötöttségek, sem pedig felelősség, a netfüggő, ha kirekesztett volt a régi környezetében, itt akár népszerű is lehet, hiszen álarca mögé bújva egy teljesen új emberré válik.

  Ez azonban számtalan veszéllyel jár; elszigetelődés a valós világtól, mely néha akár a munka, vagy éppen a család elvesztésével járhat. Ez a fajta függőség legalább olyan veszélyes és destruktív, mint bármely más szenvedélybetegség, ennek megfelelően az Internetfüggők is szakorvos segítségére, s megfelelő kezelésre szorulnak.





top