csaptelep-pic1

Csaptelep és csaptelep. Milyet válasszunk?

Csaptelep dizájn kontra minőség?

Amikor végre elkezdhettük berendezni a lakásunkat, már határozott elképzelésem volt magáról a konyhabútorról, az elrendezésről, és arról, hogy bármi történjék is, matt és grafitszürke lesz az alap. Hihetetlen szerencsénk volt, amikor ehhez az elképzeléshez mosogatót is kellett találni, ugyanis nagyon jó áron sikerült fekete kerámiából készült, négyzetes kialakításúra szert tenni. Az összképhez már csak a megfelelő csaptelep hiányzott, ami hasonlóképpen dizájnos, de mégsem méregdrága.

A tapasztalatunk az, hogy, ami jól néz ki, az egyben sokba is kerül. Egyértelmű, hogy a dizájnt is meg kell fizetni, de sokszor a gyártók eléggé túlzásba esnek. Vannak, akik az ilyen formatervezett dolgoktól hidegrázást kapnak, mert szerintük a minőség rovására megy a történet. Mindenkinek egy kicsit igaza van, de mégsem. Hosszas keresgélés után végül sikerült nem csak színében, de mintázatában is a mosogatótálcához illő csaptelepet találnunk, ami még a költségvetésünkbe is belefért. A gyártó pedig 5 év garanciával kínálta a terméket, úgyhogy nekünk ennél több nem is kellett. Persze lehetne az 5 év inkább 10, mert van olyan nagyon jó vizes blokkos elemekkel foglalkozó vállalat, aki mind minőségében, mind garanciálisan veri ezt a terméket, de én ragaszkodtam ahhoz, hogy harmonikusan nézzen ki a konyha-étkező. Az eredmény pedig felülmúlta a képzeletem.

csaptelep-pic3

Amikor belső teret tervezünk, akkor a legapróbb részletek is nagyon fontosak. Ezek egészítik ki, fűszerezik meg az összképet. Az én esetemben ez a mánia szakmai ártalom, s a család kezdi kicsit unni, de sosem engedek az elveimből. Nem minden a kinézet, a minőség fontosabb, mégis sok helyzet megenged némi kompromisszumot. A nagy vállalatok termékei minőségileg nem kifogásolhatók, így egy még neve sincs márka választása merésznek tűnik, de, ha azt nézem, hogy ez mekkora kiadással járt, akkor hosszútávon (még ha cserére is szorul 5 év múlva) ugyanott vagyunk. Ezen az időintervallumon belül pedig a gyártó vállalja a felelősséget.

Csaptelep megközelítések

A mi döntésünk persze nem törvényszerű. Édesapám például teljesen másképp határozott volna. Az egésznek a tanulsága inkább az, hogy amikor rákerestem, hogy csaptelep választás, akkor nagyon sok erőszakos „tanáccsal” találkoztam. Mindnek az volt a vége, hogy negyed havi fizetésért éri meg csak csaptelepet venni, mert az csap lesz 20 év múlva is. Kizárt dolog, hogy 20 évnyi vízkövesedés ne ártson meg neki, legyen bármilyen hipermodern is a termék. Akkor pedig ugyanott vagyunk, hogy a gyöngyöző cserére szorul. A mi csapunk alkatrésze is ugyanannyi idő alatt szorul majd cserére, mint a fürdőszobánkban található nagyhírű márka képviselője. A háztartási csaptelepa végén úgyis csak csaptelep, amit megesz a kemény víz. A karbantartáson sokkal több minden múlik.

csaptelep-pic2

Megint vissza: ezzel egyáltalán nem amellett szeretnék érveli, hogy a minőség ne lenne fontos, és ha tehetjük, ne amellett döntsünk. Én mindössze a kinézet szerepét szeretném egy kicsit előtérbe helyezni. Persze, bele tud nyúlni az ember jó és rossz értelemben is. Ezért biztosíték az, ha a gyártó bizonyos évnyi garanciát vállal a termékére. Ez a legbeszédesebb. Nem felesleges azon mélázni, hogy öntött vas vagy alumínium legyen, kék vagy fekete, szögletes vagy kerek. Ezekből épül fel az otthonunk karaktere. Ez az a beszélgetés, amit a családon belül is többször le kellett játszanom, mire némi igazat adtak nekem.

Csaptelep és csaptelep

Régen a szüleim mindig úgy zárták ezeket a beszélgetéseket, hogy majd meglátod felnőttként. Most felnőtt emberként örömmel tölt el a konyha látványa, ami már évek óta szolgál ki minket – és még jól is néz ki. És, nem került egy vagyonba se. Hogy az idő kit fog igazolni, az még elválik, de akkor sem lesz bennem megbánás azért, mert szerintem még egy olyan hétköznapi dolognál, mint a csaptelep, fontos a kinézet. Különös módon mindenki a fekete színén akadt fent először, pedig voltak a kínálatban ennél bevállalósabb küllemű csapok is.