Irány a G3 fotóstúdió!

Miért pont egy fotóstúdió? Egy fotóstúdió szolgáltatásainak igénybevétele nagyon sok terhet képes levenni egy profi fotós válláról. De még a fotózás rejtelmeiben olyannyira még el nem mélyedt amatőrök, vagy szimpla érdeklődők is nagy hasznát vehetik annak, ha éppen egy fotóstúdió segédkezik nekik képeik elkészítésében. Egy hétköznapi embernek valószínűleg kevés alkalommal jutna eszébe makrózni otthoni kertjében a virágok szirmain kajáló bogarakat, de hát valakinek ez nyújt örömöt és ebben lel szépséget. Bár egy fotóstúdió termeiben éppenséggel nem termesztenek virágokat, amin így bogarak sem éldegélnek, de azért kétség kívül számtalan olyan szituáció, vagy alkotói téma lehetséges, melynek igényes kiviteléhez minden kétséget kizáróan nélkülözhetetlen egy fotóstúdió bérlése. Egy fotóstúdió azonban nem csak makrózáshoz adhat ideális, szélvédett terepet egy fotós számára. A fotóstúdió elévülhetetlen érdeme minden bizonnyal a hely és a négy fal nyújtotta relatív védettség érzése. Bár alkalmasint ennek tényét fotós kollégák képesek lehetnek megkérdőjelezni kockázatosabb jellegű megvalósítandó kompozícióikkal – ezt ők nyilván nem így gondolják. Lehet, hogy még akár rágalomnak is tekintenék. De hát, ha ihlet van és helyzet van, akkor azt ugyebár meg kell lovagolni, egy fotóstúdió termeit kell lépteinkkel célba venni, mert meglehetősen szeszélyes az ihlet istennője.

A fotóstúdió előnyei

A fotóstúdió vitathatatlan előnyei a nyílt téren, vagy egyéb szabadban lévő helyszíneken végrehajtott fotók készítéséhez képest, az valóban a korábban már említésre került lokalizációs tényező. Ez most nagyon bonyolultan hangozhatott, de egy borzasztó egyszerű tényszerűség bonyolult nyelvi kifejezéséről van szó. Egyszerűen fogalmazva egy fotóstúdió -ideális esetben – egy helyben van, tehát nem repül el, nem mozgósítja magát. Ebből kifolyólag szinte minden évszakban lehet számítani rá, hogy amit a fotóstúdió a nyitvatartási rendjében meghirdetett, az hellyel-közzel úgy is lesz év közben is. Egy fotóstúdió további nagyon fontos előnye az alacsony klimatikus érzékenység. Vagyis, ami egy fotóstúdió műtermeiben zajlik, az alapvetően nem annyira érzékeny az időjárás változásaira, nincs kitéve viselkedése szeszélyes voltának. Azért nem olyan rossz dolog az, ha nem ver az orrunk alá az eső, ha éppen az objektívunk végét tekergetjük. Mi sem fázunk meg, és lehetőség szerint a gépünk és a készülékeink sem áznak el. Nem hátrány ez a mai fényképezőgép-árak mellett. Nem mindenki veszi meg fél havi fizetéséből a legklasszabb képalkotó masinát.

A fotóstúdió, mint költségkímélő megoldás

Tehát rögtön adott a fotóstúdió következő előnye, vagyis a védett környezetben való munka által elért megtakarítás a valószínűsíthető kisebb arányú készülékamortizáció okán. Jelentős tény, számoljanak bátran utána. Egy, a szabad ég alatt fotókat készítő fényképész, vagy fotós kolléga professzionális masinája jóval nagyobb kockázatnak van kitéve környezeti terepen, mint egy fotóstúdió négy falain belül. A folyamatos mozgás egy kockázati tényező. A folyamatos hőmérsékletváltozás a következő tényező. Lényeges faktor itt még a csapadékmennyiség, ami átlagosan éri a kis „gépparkunk” elemeit. Egy fotóstúdió termeiben ez mind nincsen. Kivétel, ha ráöntünk egy pohár vizet, de ez utóbbi lehetőség bármely más használati tárgyunkkal előfordulhat, nem kell hozzá egy felszerelt fotóstúdió.

A fotóstúdió felszereltsége

A fotóstúdió felszereltségéhez hozzá tartozik magának az ingatlannak az ideális elosztása, nyilván a fotóstúdió lehetőségeihez mérten. Ez után következnek a fotóstúdió mozgatható felszerelései, az állványzatok, paravánok, mobilis belső terek és térelválasztók, függönyök. A berendezés részét képezhetik még a világítástechnikai eszközök az alapfelszereltségtől egészen a profi gépparkig. Aztán a fotóstúdió személyzete, akik segítsége nélkül ezek ideális használata meglehetősen nehézkes lenne. Mondjuk, hogy velük működik olajozottan a fotóstúdió, mint „rendszer”.