munkásszállók-Budapest_pic1

Kipróbáltuk: munkásszállók Budapesten

Milyenek a munkásszállók Budapest városában?

Sokan teszik fel ezt a kérdést, amikor nem találnak megfelelő lakhatást a fővárosban, azonban nem szeretnének feladni valamilyen jó munkalehetőséget. A munkásszállók Budapesten remek alternatívát jelentenek a tartós lakhely és a hotelszoba bérlés helyett, amit sokan szeretnek is igénybe venni. A válasz nagyon egyszerű, hogy miért is van ez így, ezt fogjuk most megvizsgálni, és közben néhány saját tapasztalattal is szeretnék hozzájárulni a munkásszállások népszerűsítéséhez, mert nekem egy nagy kedvencem a szálláslehetőségek között. 

Mitől népszerűek a munkásszállók Budapesten?

Habár a munkásszállók Budapest városában igen elterjedt és népszerű szálláshelyet jelentenek, azért érdemes megnézni, hogy miért is van ez, és mibe vetjük bele magunkat. Sokan emlékszünk talán kollégiumi napjainkra, amikor egy vagy több szobatárssal együtt egy kis békés helyen kellett összehúznunk magunkat, és a másik minden porcikáját ismertük, mégis, valahogy onnan maradt meg a legtöbb emlékünk. A közös kalandok, szórakozás, esti beszélgetések, összeülések, minden parti pizsamaparti volt, mert senki sem öltözött fel a másik kedvéért. Persze a munkásszállók Budapesten nem jelentenek egy ilyen összeszokott csapatot, de felnőttként talán ez a legközelebbi lehetőségünk arra, hogy újra magunkénak érezhessük ezt a légkört. 

munkásszállók-Budapest_pic3

Persze nem ez a fő oka, hogy ilyen népszerűségnek örvend ez a szálláshely. Alapvetően, egy kényelmes munkahetet tesz lehetővé, ahol nem kell minden hajnalban és este vonatra vagy buszra ülnünk, és több órát utaznunk, ami sokaknak nem is elérhető lehetőség, csak egy álom. Persze vannak, akik nem feltétlenül a munkavállaláshoz szeretnék igénybe venni a munkásszállásokat, számukra is nyitva áll azonban a lehetőség, hogy igénybe vegyék azt. Habár népszerűek ezek a helyek, mindig fogunk magunknak egy szabad ágyat találni valamelyikben, nem kell attól tartani, hogy szállás nélkül marad az ember. 

Nyilván a popularitás egyik fő oka, hogy igen kedvező áron tudunk itt megszállni, csupán néhány ezer forintról van szó, az is alsó hangon, általában 3-4000Ft körül jövünk ki egy fővárosi munkásszállás esetében. Egy gyorsétteremben is többet szoktunk költeni, hogyha jobban belegondolunk. Így termelhet az ember igazi profitot a munkával, hogy nem megy el az egész a szállásra. Tartósan persze találhatunk esetleg albérletet olcsóbban, hogyha szerencsések vagyunk, azonban bele kell számolni, hogy az embernek ott külön rezsit, közös költséget kell fizetnie, itt pedig nincsenek extra költségek. Úgyhogy azért elgondolkoztató, hogy mivel jár jobban az ember. Tényleg hosszú távon persze érdemes egy kicsit tovább is gondolkozni, az albérletben azért ott lehetnek az ember dolgai, míg a munkásszállónál nem kell a költözéssel bajlódni, és elkötelezni sem kell magunkat egyetlen hely vagy akár város mellett. 

A munkásszállók Budapesten: megéri?

Én mindenképpen azt tudom állítani, hogy a munkásszállók Budapesten megérik az árukat, amelyekről itt lehet például tájékozódni: https://munkasszallok.hu/varos/budapest/. Alapvetően is nagyon költségbarát megoldást jelentenek, sokak számára pedig az egyetlen lehetőséget adják arra, hogy egy kicsit ki tudjanak mozdulni a településükről, és a nagyvárosban próbáljanak szerencsét. Sokat ad tehát egy ilyen hely, és mindent biztosít az ember számára, amire néhány éjszakán keresztül szüksége lehet. Sokan kalandnak fognak fel egy ilyen jellegű lakhatást. És ide tényleg bárhonnan érkezhetnek emberek. Hogyha valamilyen építése folyamat van a városban, vidékről járnak fel munkások, de mindenféle projekthez is kellenek emberek a városban, itt mindenki találni fog munkát könnyen és gyorsan. Még üzletemberekkel is találkozhatunk, akik siker előtt állnak, tehát minden területen alakíthatók ki ezen a helyen kapcsolatok, és nem egy barátság is született a közös szálláshely kapcsán már. 

munkásszállók-Budapest_pic2

Talán még arról nem beszéltünk túl sokat, hogy lehet-e a munkásszállókat szabadidős tevékenységhez is igénybe venni, nézzük meg tehát még erre a választ. 

Kipróbáltuk: a munkásszállók Budapesten vakáció gyanánt

Habár persze emberünk, aki néhány napot eltöltött a munkásszálláson, itt is él a városban, azonban számára is érdekes élmény volt egy kicsit más szemszögből nézni az otthonára. A munkásszállók Budapesten természetesen nem csak munka miatt foglalhatók, hanem akár ügyintézés vagy valamilyen rekreációs tevékenység folytán is igénybe vehetők, amennyiben az ember betartja a minimális foglalásra vonatkozó szabályokat. Sok egyetemistának lehet például jó döntés ez, hogyha mondjuk hátizsákos túrára indul, és fel szeretné fedezni a fővárost, de persze vidéken is számos ilyen szálláshely található. Egyetemistáknak, akik levelezőn végzik a szakjukat, és csak ritkán kell fejárniuk az iskolába, de nem kaptak kollégiumi helyet, szintén jó döntés lehet ennek a szállásnak a választása, hogyha elsődleges szempont az utazás során a költségek minimalizálása persze.
A munkásszállók Budapesten számunkra is különleges élmény volt, egy más szállásfajta megismerése, amivel végül meg is volt elégedve az emberünk, és alig találta különbözőnek, mint egy kollégiumot vagy ifjúsági szállót. Persze a szobatársakkal nem árt kompromisszumra jutni néhány kérdésben, de összességében egyáltalán nem voltak gondok a szállás kapcsán, és néhány kellemes napot tudott itt eltölteni emberünk. A munkásszállók Budapesten tehát megérik a próbát.