terhességi diabétesz1_1

Mit kell tudni a terhességi diabéteszről?

A terhességi diabétesz jelei, okai, kezelése

Mindenki fél a terhességi diabétesztől, hogyha gyermek vállalására kerül a sor, hiszen egy egész gyakori probléma ez, ami a magzatot és az anyát is képes veszélyeztetni, és több komplikációt is okozhat. Ma már természetesen számos lehetőségünk van arra, hogy kivizsgáltassuk magunkat, hogy lehetőleg elkerüljük a felmerülő problémákat, és ha véletlenül mégis felmerül a diabétesz lehetősége, akkor természetesen még mindig nem kell megijedni, számos egészséges kisbaba született már a terhesség során felmerülő cukorbetegség megléte mellett is. Ehhez azonban oda kell figyelni az árulkodó jelekre. 

Mi is pontosan a terhességi diabétesz?

A terhességi diabétesz megértéséhez természetesen először magával a problémával kell megismerkednünk. A terhesség a női testben sok különböző dolgot tud átalakítani, nem csak egy testet de egy új szervet, a placentát is növeszti, miközben elvisel minden kellemetlenséget, ami ezzel jár. Hormon szintek megváltozását, émelygést, szakadó bőrszövetet és persze az extra súlyt, amitől az ember aligha képes bekötni a cipőfűzőjét egy idő után. Ahogy egy kicsit (vagy nagyon) minden megváltozik, úgy az ember erre az időszakra érzékenyebb lehet a glükózra is, amit ma már minden esetben vizsgálnak a 24-28. hét között. 

terhességi diabétesz1_4

Milyen jelei vannak a terhességi diabétesznek?

A terhességi diabétesz több jellel is tudatja meglétét, azonban már a terhesség elején jó tudni, hogyha az ember magasabb rizikófaktorba esik, mint az átlag. Ez lehet akkor, hogyha valamelyik szülő cukorbeteg, akármelyik fajtáról is legyen szó, illetve a túlsúly és a magas vércukorérték szintén nagyobb teret ad a probléma kialakulásának. Azok, akik PCOS-sel voltak korábban diagnosztizálva, sok mindenre oda kell figyeljenek egy terhesség során, és számos veszélynek és problémának vannak kitéve, köztük a terhességi diabétesznek is. Akármelyik is legyen a fent felsoroltak közül, érdemes lehet már a terhesség felfedezése után elvégeztetni a fent említett terheléses vizsgálatot, hogy az ember biztos eredményeket kaphasson a korai szakaszban. 

Hogyha egyik sem volt jellemző ránk a felsoroltak közül, még mindig jelenthet problémát a terhességi diabétesz. A magas vérnyomás ilyen árulkodó jel lehet, azonban ez eleve várható is, hiszen az ember felszed súlyt, így a szívének is több felesleget kell cipelnie. Az el nem múló émelygés és vizesedés is lehetséges jele a problémának, és persze ma már otthon is meg tudjuk nézni a vércukorszintet, ami, ha eltér a normáltól, akkor érdemes lehet profi segítség után nézni. 

A terhességi diabétesz szövődményei

Nem riogatni akarok senkit, hiszen mind szeretnénk egy nyugodt, stresszmentes terhességi időszakot, azonban nem szabad halogatni a vizsgálat elvégeztetését, hogyha az ember felfedezi az árulkodó jeleket. Miért is jobb félni mint megijedni? A terhességi diabétesz többfajta problémát okozhat a magzat számára, nagyobb születési súllyal rendelkezhet, megnőtt belső szervek alakulhatnak ki, és a vetélés rizikófaktorja is megnő ebben az esetben; akár még koraszülésre is sor kerülhet, ami megint csak veszélyes a baba számára, hiszen a kiírt időben áll csak készen arra, hogy napvilágot lásson, korábban még inkább csak a fejlett orvoslás segítségével képes tovább fejlődni. 

terhességi diabétesz1_2

Hogyan kezelik a terhességi diabéteszt?

Nem kell félnünk, ha fel is fedezik a terhességi diabéteszt esetünkben, nem kell fájdalmas vagy különösen nagy problémát okozó kezelésnek alávetnünk magunkat. Ajánlott ilyenkor, hogy az ember a lehető legjobban kímélje magát a stressztől és a komoly feladatoktól, de persze a legfontosabb minden esetben a szakember által előírt diéta betartása minden esetben. A legtöbb esetben nem szükséges az inzulinnal való kezelés, azonban az is előfordulhat, hogyha a diéta nem bizonyul hatásosnak, vagy nincs megfelelően betartva. Ezért fontos a kismama állapotának folyamatos monitorozása orvosi felügyelet mellett. Mindenki teste más, így nem kell magunkat hibáztatnunk sem a probléma kialakulása miatt, sem akkor, hogyha a diétás kezelés nem lesz elég számunkra, és gyógyszeres kezelésre szorulunk. 

A diéta betartása egyébként sem egyszerű feladat, még orvosi vagy dietetikusi segítséggel sem, mivel az embernek tisztában kell lennie az egyes ételek tápanyagértékével és folyamatosan vezetnie napi szinten ezek értékeit. Általában 160-200g napi szénhidrátértéket írnak elő az orvosok, azonban ezt még csak nem is egyben kell elfogyasztania az embernek, hanem a nap folyamán egyenletesen elosztva. Ezt megnehezíti, hogyha az embernek nincs ideje számolgatni, és a csomagolásokon található jelzések sem egyértelműek, hanem grammra szabottak, így az embernek minden nap mérnie kéne minden étel súlyát, és ha nem saját maga készíti azt, akkor még nagyobb lehet a kihívás, hogy legalább közelítőleg meg tudja mondani az ember, mennyi szénhidrátot tartalmazott az adott étel, sok más egyéb betartandó szabály mellett. 

Úgyhogy, ne féljünk segítséget és pontos étrendet kérni szakembertől, ez sokat segíthet a saját és leendő gyermekünk egészségén is.